7 czerwca przypada Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywnościowego Celem jest szczególne zwrócenie uwagi na zagrożenia na które narażeni są konsumenci podczas zakupów produktów spożywczych. Bądźmy czujni, kupując mięso, nabiał i ryby tylko wiadomego pochodzenia, ponieważ istnieje mnóstwo patogenów wywołujących poważne choroby.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie jednej partii produktu pn. Keats London Wegańskie trufle o smaku Irish Cream 140g ze względu na obecność alergenu- mleka
Zagrożenie Główny Inspektor Sanitarny w ramach funkcjonowania systemu INFOSAN został poinformowany o wykryciu alergenu mleka w produkcie pn. Keats London Wegańskie trufle o smaku Irish Cream 140g. Spożycie produktu przez osoby z alergią lub nietolerancją mleka może wywołać u nich
Szybkie testy imunnochromatograficzne firmy 3M do selektywnego wykrywania białek alergennych
Bezpieczeństwo żywności – monitoring alergenów pokarmowych Poznajcie szybkie testy imunnochromatograficzne firmy 3M do selektywnego wykrywania białek alergennych w produktach spożywczych. Testy są nieskomplikowane w zastosowaniu. Możemy badać za ich pomocą żywność surową i przetworzoną, popłuczyny oraz analizować wymazy środowiskowe. W obecnym
Ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością: Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu Szczypce uniwersalne 23 cm Ambition
Zagrożenie Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu pn. Szczypce uniwersalne 23cm Ambition. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia. Szczegóły dotyczące produktu Produkt: Szczypce uniwersalne 23 cm
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie produktu pn. Orion – Lentilky czekoladowe drażetki 130 g ze względu na nieprawidłową etykietę w języku polskim
Zagrożenie: Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o stwierdzeniu błędnych informacji podanych na etykiecie w języku polskim. Oznakowanie w języku polskim określa przedmiotowy produkt jako bezglutenowy podczas gdy na etykiecie w języku czeskim wskazana jest jego obecność. Spożycie produktu przez osoby uczulone
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie niezadeklarowanej substancji alergennej – dwutlenku siarki w produkcie pn. Pieczarki marynowane
Zagrożenie: W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość dwutlenku siarki (E 220). Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie obecności alergenu- białka migdałowego w jednej partii produktu pn. Pierniki z nadzieniem kremowym Orzech laskowy
Zagrożenie: Główny Inspektor Sanitarny w ramach funkcjonowania systemu INFOSAN został poinformowany o wykryciu alergenu białka migdałowego we wskazanej poniżej partii produktu pn. Pierniki z nadzieniem kremowym Orzech laskowy. Spożycie produktu przez osoby uczulone na migdały może wywołać u nich wystąpienie
3 czerwca Światowy Dzień Roweru
3 czerwca Światowym Dniem Roweru Zgromadzenie ONZ Ustanowiło w 2018 roku Światowy Dzień Roweru. Do ustanowienia tego święta przyczynił się Polak były kolarz polskiej kadry olimpijskiej, profesor socjologii w Montgomery College w Rockville Leszek Jan Sibilski. Był on głównym promotorem
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie jednej partii sera Mozzarella w plastrach ze względu na wykrycie Listeria monocytogenes
Zagrożenie: Główny Inspektor Sanitarny informuje o prowadzonym przez producenta wycofaniu określonej poniżej partii produktu ze względu na wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes. Zagrożenie zostało zidentyfikowane w badaniach prowadzonych przez producenta. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Szczegóły
Ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością: Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu pn. Paleta Kuchenna Kmt Style
Zagrożenie: Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: Paleta Kuchenna 33
Dzień Diagnosty Laboratoryjnego
Dzień Diagnosty Laboratoryjnego przypada 27 maja Dzień Diagnosty Laboratoryjnego związany jest z odkryciem 27 maja 1961 roku kodu genetycznego przez amerykańskich naukowców. Badania nad rozszyfrowaniem informacji genetycznej trwały wiele lat, naukowcy zostali nagrodzeni za swoje osiągniecie nagrodą Nobla. Mamy świetną