Aktualności

Nowa wersja oprogramowania 3M™ Clean-Trace™ Hygiene Monitoring and Management System

Aktualizacja oprogramowania 3M™ Clean-Trace™ Hygiene Monitoring and Management System W ramach zaangażowania 3M w stawianie na pierwszym miejscu klienta, aktualizujemy oprogramowania do monitorowania higieny 3M™ Clean-Trace™. Oprogramowanie do monitorowania i zarządzania higieną Clean-Trace w wersji 1.6.0.48 zostało opracowane w ramach

Aktualizacja ostrzeżenia publicznego z dnia 13.07.2022 r. w sprawie wycofania kilku partii lodów, ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzeganiao Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o rozszerzeniu wycofania prowadzonego przez firmę Häagen-Dazs o wskazane poniżej partie lodów, ze względu na wykrycie w nich śladowych ilości 2-chloroetanolu (substancji

Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara

5 sierpnia przypada Międzynarodowy dzień Piwa i Piwowara Piwo jest podobno najczęściej spożywanym trunkiem zaraz po wodzie i herbacie. Było już znane w Starożytnym Egipcie i Mezopotamii. W roku 2007 dwóch Amerykanów z San Francisco, Jesse Avshalomov i Evan Hamilton,

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Obecność ciał obcych w partii soku HIPP 100% Słodkie Jabłka po 4 miesiącu 200 ml

Zagrożenie: W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej w związku ze skargą konsumenta potwierdzono obecność drobnych cząstek o właściwościach magnetycznych w określonej poniżej partii produktu. Obecność ciał obcych w produkcie sprawia, że nie nadaje się on do spożycia przez ludzi. Szczegóły

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie określonej partii produktu pn. Lay’s Oven Baked Grilled vegetables flavoured 50% less fat – pieczone formowane chipsy ziemniaczane o smaku grillowanych warzyw, 125 g, ze względu na błędne oznakowanie, w tym brak informacji o obecności alergenu – mleka

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma FRITO LAY Sp. z o.o. podjęła decyzję o wycofaniu z rynku wskazanej poniżej partii produktu pn. Lay’s Oven Baked Grilled vegetables flavoured 50% less fat – pieczone formowane chipsy ziemniaczane o smaku grillowanych

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie określonych partii chipsów kukurydzianych ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego alkaloidami tropanowymi

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez firmę Snack Food Poco Loco wycofaniu kilku partii chipsów kukurydzianych, 125g z powodu stwierdzenia wysokiej zawartości alakaloidów tropanowych, pochodzących z surowca użytego do

Ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością: Migracja ołowiu z talerza ceramicznego

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację ołowiu z talerza ceramicznego do żywności. Spożywanie żywności zanieczyszczonej ołowiem ma szkodliwy wpływ na zdrowie ludzi. Szczegóły dotyczące produktu: Nazwa produktu: Talerz ceramiczny okrągły 19 cm, dekorowany w dwie żyrafy na

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie kilku partii lodów waniliowych 460 ml, ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez francuską firmę Häagen-Dazs wycofaniu niektórych partii lodów waniliowych ze względu na zastosowanie do jej produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu – ekstrakt waniliowy.

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Obecność niezadeklarowanych jaj (składnik alergenny) w jednej partii batonów proteinowych

Zagrożenie: Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma Herbalife Nutrition rozpoczęła wycofywanie ze sprzedaży określonej poniżej partii batonów proteinowych o smaku waniliowo-migdałowym, ponieważ niewielka ilość batonów o smaku cytrynowym została nieprawidłowo zapakowana jako batony o smaku waniliowo-migdałowym. Batony o smaku

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie jednej partii produktu pn. Keats London Wegańskie trufle o smaku Irish Cream 140g ze względu na obecność alergenu- mleka

Zagrożenie Główny Inspektor Sanitarny w ramach funkcjonowania systemu INFOSAN został poinformowany o wykryciu alergenu mleka w produkcie pn. Keats London Wegańskie trufle o smaku Irish Cream 140g. Spożycie produktu przez osoby z alergią lub nietolerancją mleka może wywołać u nich

Ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością: Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu Szczypce uniwersalne 23 cm Ambition

Zagrożenie Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu pn. Szczypce uniwersalne 23cm Ambition. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia. Szczegóły dotyczące produktu Produkt: Szczypce uniwersalne 23 cm

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie produktu pn. Orion – Lentilky czekoladowe drażetki 130 g ze względu na nieprawidłową etykietę w języku polskim

Zagrożenie: Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o stwierdzeniu błędnych informacji podanych na etykiecie w języku polskim. Oznakowanie w języku polskim określa przedmiotowy produkt jako bezglutenowy podczas gdy na etykiecie w języku czeskim wskazana jest jego obecność. Spożycie produktu przez osoby uczulone

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie niezadeklarowanej substancji alergennej – dwutlenku siarki w produkcie pn. Pieczarki marynowane

Zagrożenie: W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość dwutlenku siarki (E 220). Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie obecności alergenu- białka migdałowego w jednej partii produktu pn. Pierniki z nadzieniem kremowym Orzech laskowy

Zagrożenie: Główny Inspektor Sanitarny w ramach funkcjonowania systemu INFOSAN został poinformowany o wykryciu alergenu białka migdałowego we wskazanej poniżej partii produktu pn. Pierniki z nadzieniem kremowym Orzech laskowy. Spożycie produktu przez osoby uczulone na migdały może wywołać u nich wystąpienie

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie jednej partii sera Mozzarella w plastrach ze względu na wykrycie Listeria monocytogenes - Ser Mozzarella Plastry 135 g - CEKO Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością - Numer partii: 01.22.1261

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie jednej partii sera Mozzarella w plastrach ze względu na wykrycie Listeria monocytogenes

Zagrożenie: Główny Inspektor Sanitarny informuje o prowadzonym przez producenta wycofaniu określonej poniżej partii produktu ze względu na wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes. Zagrożenie zostało zidentyfikowane w badaniach prowadzonych przez producenta. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Szczegóły

Ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością: Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu pn. Paleta Kuchenna Kmt Style - importer: Euro Master Import Export, S.L. - Numer partii: RIF: 6409200

Ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością: Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu pn. Paleta Kuchenna Kmt Style

Zagrożenie: Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: Paleta Kuchenna 33

Wykrywanie alergenów pokarmowych

Szybkie testy imunnochromatograficzne firmy 3M do selektywnego wykrywania białek alergennych

Bezpieczeństwo żywności – monitoring alergenów pokarmowych  Poznajcie szybkie testy imunnochromatograficzne firmy 3M do selektywnego wykrywania białek alergennych w produktach spożywczych. Testy są nieskomplikowane w zastosowaniu. Możemy badać za ich pomocą żywność surową i przetworzoną, popłuczyny oraz analizować wymazy środowiskowe. W obecnym

Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywnościowego

7 czerwca przypada Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywnościowego Celem jest szczególne zwrócenie uwagi na zagrożenia na które narażeni są konsumenci podczas zakupów produktów spożywczych. Bądźmy czujni, kupując mięso, nabiał i ryby tylko wiadomego pochodzenia, ponieważ istnieje mnóstwo patogenów wywołujących poważne choroby.

Światowy Dzień Roweru

3 czerwca Światowy Dzień Roweru

3 czerwca  Światowym Dniem Roweru Zgromadzenie ONZ Ustanowiło w 2018 roku Światowy Dzień Roweru. Do ustanowienia tego święta przyczynił się Polak były kolarz polskiej kadry olimpijskiej, profesor socjologii w Montgomery College w Rockville Leszek Jan Sibilski. Był on głównym promotorem

Dzień Arbuza

3 sierpnia przypada Dzień Arbuza Dziś Dzień Arbuza, warto zwrócić uwagę na to jak pozytywny wpływ na organizm ma jedzenie tego owocu. Jest bogaty w witaminy, prawie nie zawiera kalorii, w większości składa się z wody. Jedzenie arbuzów ma szereg

Dzień Diagnosty Laboratoryjnego

Dzień Diagnosty Laboratoryjnego przypada 27 maja Dzień Diagnosty Laboratoryjnego związany jest z odkryciem 27 maja 1961 roku kodu genetycznego przez amerykańskich naukowców. Badania nad rozszyfrowaniem informacji genetycznej trwały wiele lat, naukowcy zostali nagrodzeni za swoje osiągniecie nagrodą Nobla. Mamy świetną