Monitoring temperatury
Monitoring wilgotności
Monitoring konduktancji
Monitoring pH
Kontrola tłuszczy
Kontrola czystości i higieny
Oznaczenia jakościowe wody
Oznaczenia półilościowe
Zestawy do analizy wody
Znakowanie żywności
Pobór i przechowywanie prób
Odzież ochronna
Utrzymanie czystości
Niebieskie plastry wykrywalne
Środki do mycia i dezynfekcji
Maty wejściowe
Produkty wykrywalne








Partnerzy handlowi


BV Dipslides
KOD: DPSCDBV

Testy Dipslides to płytki odciskowe służące do kontroli mikrobiologicznej badanych cieczy i powierzchni. Przed użyciem należy wyjąć test z plastikowej osłonki. Badając ciecz, należy zanurzyć test w cieczy na 10 sekund, po wyjęciu usunąć nadmiar płynu i umieścić test z powrotem w plastikowej osłonce. Przy badaniu powierzchni należy odcisnąć test na badanej powierzchni, powtórzyć tę czynność drugą stroną testu, następnie umieścić test w osłonce. Inkubować przez 24-48 godzin w odpowiedniej temperaturze. Po inkubacji odczytać wyniki nawiązując do tablic interpretacyjnych umieszczonych w każdym zestawie.

Kluczowe cechy

  • Prosty w użyciu,
  • Łatwy w interpretacji,
  • Dwa wyniki w jednym czasie,
  • Wyniki w ciągu 24-48 godzin (przybliżony wynik oznaczenia drożdży i pleśni),

Czy wiesz że...

  • Agar Bairda Parkera – służy do namnażania szczepów Staphylococcus aureus szczególnie izolowanych z produktów żywnościowych i leków. Jest bogate w składniki odżywcze: trzy peptony, glicynę i pirogronian sodu, który pobudza wzrost szczepów zmienionych podczas produkcji żywności. Wybiórczość podłoża w stosunku do Staphylococcus aureus zapewnia chlorek litu. Telluryn potasu (czynnik wybiórczy) ulega redukcji, powodując czarne zabarwienie kolonii. Obecność żółtka jaja kurzego pozwala wykryć lipazę wytwarzaną przez niektóre szczepy Staphylococcus aureus, wokół nich pojawia się przejaśnienie a niekiedy drobna precypitacja. Na tym podłożu mogą się rozwijać również drobnoustroje inne niż gronkowce np. Enterococcus, Listeria, proteus, Pseudomonas, grzyby drożdżopodobne, lecz żaden z tych drobnoustrojów nie wytwarza jaśniejszej otoczki.

  • Agar VRBG – podłoże do określania liczby pałeczek Enterobacteriaceae w próbkach żywności, farmaceutykach i innych. Wzrost bakterii Gram-dodatnich, a zwłaszcza Staphylococcus spp. hamuje istniejący w podłożu fiolet krystaliczny. Glukoza to czynnik różnicujący, fermentowany przez wszystkie rodzaje Enterobacteriaceae.




Opis produktu

Dipslide do oznaczania Enterobacteriaceae i Staphylococcus (bez neutralizatora) – 1 op.- 10 szt. testów

AGAR

  • Bairda Parkera
  • VRBG

KOLOR

  • Żółty
  • Czerwony/Purpurowy

WZROST

  • Staphylococci
  • Enterobactericea




wyślij e-mail | Zasady współpracy | Linki | Wszelkie prawa do publikowanych treści są zastrzeżone © 2005 - 2019 Copyright by IMAZO